domingo, 13 de marzo de 2022

CRISTIANS QUE TREBALLEN PER LA PAU

 

LA GUERRA I EL TREBALL PER LA PAU.

EDUCAR PER LA PAU   Toni Vernet

Com professor d'institut m' implicat en l' educació pels drets humans i educar per arribar a la Pau .

Calia treballar i educar la Pau dia a dia. Amb totes les contradiccions i debilitats del sistema social i educatiu català.

M'he dedicat durant 16 anys a la Pau via la Mediació i resolució de conflictes entre iguals.  La forma o mitjà era treballant la mediació escolar.

Sis equips directius diferents recolzàvem la tasca mediadora al centre. Els mediadors formats quasi 200 mediadors en 16 anys.  Hem ajudat més de 970 persones, alumnes de l' institut, que tenien conflictes i problemes de relació amb companys.

Hem fet un treball preventiu a les classes. Tothom sabia que podia acollir-se a la  solució positiva del conflicte. Deixar clar a tothom que els problemes de relació, podien solucionar-ne i transformar-se en una situació acceptable.


Els  punts bàsics del nostre treball educatiu  de mediadors eren:

                1.-  El conflicte és natural entre les persones, les societats i pobles. Diferents interessos i objectius que xoquen.

                2.-  Els conflictes s'han de veure de manera positiva per tracta de solucionar-los. Un temps per aprendre.

                3.-  Per resoldre el conflicte ha de existir bona voluntat. Necessitat i voluntat de solucionar.

                4.-  Que la solució del conflicte ha de portar un guany. És millor la solució que continuar en el problema.

                5.-  El paper del mediador és important. Ha de saber escoltar i aportar idees per ajudar la reflexió positiva. No dona la solució , pero ajuda. És imparcial no defensa ni a aun ni a l'altre. I no jutja el problema.

                6.- Hi ha en les relacions emocions i sentiments ferits que ens fan mal. S'ha de comptar amb ells per arribar a trobar les solucions.

                7.-. Cal aprendre a escoltar. El punt de vista és diferent entre persones.  L'explicació cadascú la té clara però a la seva manera. Cal treballar-ho amb paciència. Amb infants i joves sembla fàcil, en adults més difícil. Però  la tècnica és la mateixa.

 LA GUERRA ÉS LA FALTA DE SABER SOLUCIONAR ELS PROBLEMES I UTILITZAR EL RECURS DE LES ARMES

Ara amb el conflicte de Ucrainia
i Rússia
veig com els problemes que treballàvem  i que volíem solucionar positivament tornen a sortir en la política mundial.

Els mediadors imparcials i la falta de voluntat ha estat el detonant de la guerra. Calia que. Per exemple, Xina, Xile i India intermediaris imparcials. Se impliquessin. Macron  no pot ser intermediari imparcial és part del bloc occidental.

L'escalada del conflicte, és total.  I  ha arribat la guerra i el diàleg a mort.  Són les armes les que parlen i treuen vides.

Les imatges són esgarrifoses. Dels quye fugen i dels que moren encara que no veiem guerra i les imatges són molt planificades i controlades.

 

l fracàs de la mediació en el cas de Rússia i Ucrània ha de ser estudiat. La manca de estats mediadors creïbles portarà molt de mal a Europa i a moltes altres nacions. La reparació costarà moltes vides, destrucció i molts sentiments ferits. Ens abocarà a una guerra total, si continua l'escala.

 

Xina , India i altres països hauríem de posar remei i col·laboració per tal d'acabar amb la Guerra i la mort.


PROPOSTA DEL DIA 2 DE MARÇ. Continuem la pregària per la Pau cada dia

 

Quan el problema arriba a aquest nivell és molt difícil de reconduir. Ara solament queda pregar, que el Senyor faci el que nosaltres humans no hem sabut fer.

El Papa demana pregar per la Pau. Preguem cada dia els participants de la catequesi

Els catequistes -         Els infants -                Els pares -                    L'església         No creients